söndag 26 december 2010

Helgrillad kyckling

Jag har kört hela kycklingar på grillen i flera år, det är enkel grillning och mycket svårt att misslyckas med. Det jag har använt då är en kyckling per 2 personer, grillkrydda och smör, som jag har öst kycklingen med var tjugonde minut, naturligtvis har locket legat på, tills den har uppnått den färdiga temperaturen av ca 80-83 grader. Jag har kört kycklingen indirekt, med en folieform under kycklingen, där alla safterna från kycklingen har runnit ner, till fågeln har jag oftast serverat en sallad på b.l.a meloner, ananas, gurka, tomater osv, hur gott som helst en sommarkväll.

Nu tänkte jag visa ett annat sätt att köra kycklingen på.
Det kräver inte så mycket passande som när man kör den som beskrivs ovan, detta receptet går fint att förbereda några timmar innan gästerna kommer, så har man tid att mingla runt medans dofterna får gästerna att imponeras av grillkonsterna man utövar.

Efter någon timme på grillen!
-Lägg den på grillen, locket på, och låt den ligga. 


Man bör räkna med 10-15 minuters förberedelse + någon timme eller så på grillen.

Detta måste införskaffas..... (Ingredienserna är per kyckling)

  • 1 st färsk kyckling per 2 personer.
  • 1 st citron.
  • 100 gr smör (inte margarin).
  • 4-5 st vitlöksklyftor, mycket finhackade.
  • 2 msk timjan, finns det att få tag på färsk timjan, så använd det före torkad.
  • 2 msk rapsolja.
  • Några droppar olivolja.
  • Salt och peppar.
Gör såhär.....
  1. Skölj av kycklingen och rubba in den med rikligt av salt.
  2. Börja med att tvätta citronerna noga.
  3. Riv citronen med ett rivjärn.
  4. Blanda citronskalet med smöret och dom andra ingredienserna.
  5. Dela citronen och stoppa in den i kycklingen (Använd gärna ett bindgarn och knyt ihop kycklingen).
  6. Lägg kycklingen på en rejäl bit aluminiumfolie.
  7. Gnid in kycklingen med citronsmöret.
  8. Gör ett fint paket och lägg hela härligheten på grillen.
  9. I med termometern i mitten av bröstet och grilla kycklingen till en färdig temperatur av 80-83 grader (räkna med minst 1 timme).
  10. När termometern är uppe på ca 78 grader, öppna folieformen och ös kycklingen, låt foliet förbli öppet resten av grilltiden, på med locket,  kycklingen får lite grillyta då.
  11. Ta av kycklingen och låt den vila i minst 45 minuter efter temperaturen har nått 80-83 grader.
Lite enkla grilltips.....

Om man använder klotgrill så ska kolen ligga utmed sidorna och locket ska vara på hela tiden, glöm det där med att vända och störa köttbiten, låt en termometer sköta det hela.
Använder man en gasolgrill, så börja med hög värme och sänk efter 10 minuter, även här gäller locket på.

Servera gärna kycklingen med en potatisgratäng, coleslaw och en salsa, och varför inte grilla lite Halloumiost? 

Dryck och musiktips.....

Jag kan tipsa om en öl som heter Coopers Brewery - Best Extra Stout. Helt fantastiskt öl ifrån Australien, det funkar kanon att sippra i sig under grillningen.

Under förberedelserna gick det en blandning av Lustans Lakejer - Åkersberga och Kent - En plats i solen.

LYCKA TILL MED GRILLNINGEN

1 kommentar: