söndag 31 oktober 2010

Vit Chokladmousse

Lördagskvällens läckraste var utan tvekan denna vita chokladmousse.

Eftersom den vita chokladen kan vara lite kinkig så behöver den tas om hand med  varsam hand och lite kärlek.

Detta behöver du:

2 dl vispgrädde
150 gr vit choklad
1 ägg
1 dl kesella
färska bär ex hallon el blåbär eller som vi hade härliga jordgubbar.

Börja med att smälta den vita chokladen på svag värme i vattenbad så att den precis smälter.
Vispa grädden. Vispa upp ägget i en annan skål och häll i chokladen under kraftig omrörning.
Rör i kesellan och vänd till sist ner grädden i smeten. Häll upp i vackra skålar och ställ i kylen i ca 1 timme.
Till sist det viktigaste........glöm inte slicka ur bunken med smeten innan den den diskas...
Toppa moussen med bär innan serveringen och sätt dej tillrätta och bara njut av varje sked...

före...
efter...

söndag 24 oktober 2010

Grillad lax med kall sås och pressad potatis!

Jag har grillat lax i över tio år, det har hittills aldrig misslyckats. Men det var nära för ett par veckor sedan, då inköpte jag laxbiten i fiskdisken på den nyaste stormarknaden i Varberg, ett tips från mig, köp bara deras inläggningar och räkor, dom håller helt klart världsklass.


Detta ingår i mitt recept.
Fiskhandlaren säger 200 gram / person.
Han har fel när det gäller detta recept, det går åt 250 gram / person.







  • 250 gram lax / pers (med skinn)
  • Raps eller matolja
  • Flingsalt och peppar
  • Rikligt med citron






Ett par timmar innan grillningen är det dax att ta hand om fisken.

Känn efter så det inte sitter några ben i laxsidan, i dom flesta fiskaffärerna tar dom bort benen.
Häll över oljan, så att hela biten täcks.
Salta rikligt med flingsalt och peppra efter behov, jag brukar gnussa in saltet och pepparn i laxköttet lite försiktigt.
På med citronen, snåla inte.
In med härligheten i kylen, bli inte upprörd om den börjar ändra färg nu, det är helt i sin ordning att laxen får en blekare nyans.
Fixa till potatisen, jag rekommenderar pressade potatis till laxen.

På med grillen ca en timme innan det är dax för förtäring, jag använder ca 25 - 30 bricketter.
När bricketterna har fått sin gråa nyans, baxar jag över dom till ena sidan av grillen, och låter dom få fart igen.

Nu är det lite dötid i processen, så varför inte röra ihop en liten sås?
Vispa några dl grädde fluffig, vänd i lite majonäs och finhackad dill, smaka av.

När potatisen börjar koka är det läge för att börja grilla laxen, lägg den en bit ifrån glöden, med skinnsidan ner.
Pressa över en halv citron.
På med locket, och låt det ligga på i minst 23 minuter, man behöver inte vara nyfiken på resultatet, det kommer att bli perfekt. Gillar man laxen lite rökt, testa med att lägga på lite olika spån på glöden.
Det fina med att grilla en laxsida med skinn, är att den inte fastnar på gallret, och du behöver inte vända biten heller.
Efter 23-24 minuter är det dax att testa om den har fått den konsistens du vill ha den i, personligen gillar jag den ganska "torr", vi grillar ju inte sushi.

Lägg upp hela sidan på ett fat eller en skärbräda av trä, garnera med citron och lite grönt.

Smaklig måltid



Ett gött grilltips....

Laxen blir till sin fördel om man kör den indirekt. Har man ett större sällskap på besök, går det naturligtvis att köra laxen med direkt grillning också, men då är det ännu viktigare att ha locket på hela tiden.
På min 57 cm Weber har jag grillat två hela sidor samtidigt, skär bort den tunna delen längst ner om du har platsbrist.


Musiktipset till köksarbetet blir...  Sportradion

Och att dricka?
Som vanligt när det ska grillas....  en kall.

Thomas på Svahn Cru har tipsat om ett par viner till laxen.

Till laxen tror jag en fatlagrad Chardonnay skulle göra sig alldeles utmärkt. Det feta i fisken matchas av smörigheten i vinet och eftersom den här typen av vin är ganska kraftiga för att vara vita viner klarar det även av grillade rätter. 
Den här typen av vin hör hemma i Bourgogne i Frankrike men för att få ett vin därifrån är det till att hala upp stora plånboken. Jag tycker Sydafrika är ganska duktiga på denna stil så varför inte prova
Jordan Chardonnay 2009 (nr 90071, 119 kr). Vill du lägga lite mer finns just nu som en tillfällig nyhet ett riktigt toppvin från Sydafrika som heter Uva Mira Single Vineyard Chardonnay 2008 (nr 94551, 209 kr)

onsdag 20 oktober 2010

Makalöst frasiga vaniljdrömmar

Vaniljdrömmar är lite av en favorit hos mig!
Det går fort att baka, 16 st drömmar tar ca 24 minuter från start till kaka i munnen.

Det jag har i smeten är följande sex ingredienser!


  • 75 g smör
  • 1.5 dl socker
  • 0.5 dl rapsolja
  • 2.5 dl vetemjöl special
  • 0.5 tsk hjorthornssalt
  • 1 msk vaniljsocker



Börja med smörklicken och sockret, blanda ihop till en luftig smet. Använd gärna en elvisp, KitchenAid eller något liknande. Sätt ugnen på 150 grader.
Häll i rapsoljan, blanda dom torra ingredienserna och i med dom i mixen. Kör ihop det till en slät och fluffig smet.
Nu är det dax att rulla små kulor, och lägga dom på en plåt med bakplåtspapper, för att Drömmarna inte ska flyta ut för mycket, brukar jag forma dom till pyramider.
In med plåten i ugnen i ca 15 minuter, eller tills dom har flutit ut.



           
             Ogräddad Dröm

Bara kaffet som saknas
Popmusiken som jag spelade när maskinen gick var  Depeche Mode - 101

Vad hinner man att dricka under 24 minuter?  Naturligtvis Lemonad

    

söndag 17 oktober 2010

Den djävulskt goda rätten Pulled pork eller söndertrasat fläsk som man kan säga

Jag fick i uppdrag att vara Grillmaster på en grillfest som företaget KSE gruppen anordnade och det skulle komma runt 50 pers. 50 pers är ju en del människor så jag kände att en stor stor bit kött är rätt väg att gå då jag bara hade min 57cm´s Webergrill att tillgå. En stor bit kött som skulle tillagas under en längre tid på låg värme. Valet var att göra en stor bit oxbringa sk "Brisket" eller att göra en stor bit fläskkaré en sk "pulled pork" båda är riktiga stycken kött som gjorda för en riktig BBQ. Valet blev pulled pork. Bilen rullade ner till tranhems gårdsbutik i kungsbacka (vill säga att jag får inget för att göra reklam för tranhems, jag gillar bara deras butik) och där införskaffades två stycken karébitar på 2kg +2.3kg. Valet var att ta en riktigt stor bit på runt 4kg men då det tar mellan 2-4timmar per kilo kött så hamnade valet på två stycken köttbitar då det går snabbare med två stycken 2kg bitar i samma grill, ca 8 timmars grilltid.

Köttet köptes in dagen före grillfesten och väl hemma var det dags att gnugga in köttet med en riktigt god Rub.

Receptet kommer ifrån www.amazingribs.com och denna rub kallas Memphis Dust

Memphis Dust

Mängd ca 4dl.
Spara i en tätslutande burk eller zippåse

Tid ca 10-15min
Ingredienter
ca 1dl brunt socker (jag använder Muscovado socker)
ca 1dl vanligt vitt socker
1/2 dl paprikapulver
1/4 dl salt (jag blandade hälften hälften med smokeflingsalt och vanligt flingsalt)
1/4 dl vitlökspulver
2 matskedar svartpeppar
2 matskedar ingefära
2 matskedar lökpulver
2 teskedar rosmarin

Jag använde mig av en stor ungsplåt som underlägg när jag skulle gnugga in kryddorna, det skvätter en del så ha inte din 15 månaders bebis krypande nedanför dig på golvet. Man skall ta mycket Rub, när du tror att du är färdig så ta hälften så mycket till, nu börjar du bli färdig.
Sen var det bara att placera köttbitarna i ett par täta plastpåsar och slänga in i kylskåpet. Köttet fick ligga och gotta sig närmare 18timmar i kylen innan jag plockade fram det för att det skulle få lite mysigare temperatur inför grillningen.

Dagen G.

07.30 
Skorstenständaren var nu tänd och jag började förbereda grillen och köttet. Grillen är ju inte större än 57cm så jag skulle inte få plats med båda bitarna som dom såg ut (ca 40cm långa och 7-8cm höga) så jag fick knyta ihop köttbitarna med steksnöre, tänk dig att du gör en jättestor kanelbulle. Jag fick lägga upp snöret på bordet och sedan lägga köttbiten över snöret och rulla ihop köttet till en stor klump och sen knyta för glatta livet, inte det lättaste då köttet var lagom halt efter att ha legat i rub så länge.

08.00
Nu var bricketterna vita och fina så i grillen med dom. Jag har två stycken kol/bricketthållare som jag placerat vid sidorna i grillen och i dessa la jag sedan 7-8 bricketter på vardera sida (håll dig till 5-6st då 7-8 blev lite för varmt). På med locket och låt värmen komma upp lite, nu hamnade jag runt 150 grader så jag fick snabbt leta upp en stor plåtbunke som jag fyllde med vatten, bunken ställde jag sedan mellan glödbäddarna (detta sänkte temperaturen något). Något jag kan glömma ibland är att smörja in gallret med rapsolja innan jag slänger på köttet, oljat galler gör att köttet inte fastnar så jäkligt. Nu är det dags att penetrera köttet med köttermometern, in i mitten med den bara och på med köttet på grillen. Nu tog jag en näve med äppelrökved och la på vardera glödbädd.

08.15
Nu ligger köttet på och temperaturen är fortfarande lite hög, runt 150 grader men eftersom värmen inte är högre än så så är det ok. Du skall försöka hålla runt 120grader men inget farligt händer om det pendlar lite.

Fram till 9 gör jag inget vettigt förutom att slänga i lite mer bricketter i skorstenständaren och slänger oxå i två nävar med äppelrökved direkt på glöden (du behöver inte väta rökveden innan). Jag behövde mata glöden i grillen med ca 4 bricketter/tim och då det är bättre att mata glöden med redan glödande bricketter så använde jag skorstenständaren för detta ändamål.

ca 12.00
Nu är det dags att ta fram din lilla sprayflaska (typ blomsterspruta) och fylla denna med äppeljuice.
Lyft locket och spraya rikligt på köttbitarna och sen snabbt på med locket igen.

Viktigt, öppna inte locket i onödan, det är bara när du skall mata glöden med mer bricketter som du skall öppna locket, och när du gör detta så gör det snabbt, all värme du tappar är dåligt.

ca 14.00 
Nu är det dags att slå in köttet i folie. Ta fram en stor tallrik eller  plåt och bred ut folie, spraya på rikligt med äppeljuice och stäng igen foliepaketet och kasta tillbaka köttet in på grillen.

ca 15.00
Enligt de recept jag hittat på nätet så förespråkar alla att man skall upp till hela 190g farenheit innan köttet är klart, alltså 87grader, detta tyckte jag lät lite väl högt så jag tog ut köttet när det nådde 78grader celsius.
I efterhand så hade köttet blivit ännu bättre om jag faktiskt hade väntat tills köttet nådde lite högre temperatur, men men.

15.45
Jag har tagit ur köttet ur dess foliepaket och börjar nu slita sönder köttet med två gafflar, köttet faller isär hur lätt som helst och köttet är riktigt saftigt och smakar löjligt gott, tyvärr lite för gott skall det senare visa sig.

ca 16.10
Nu börjar gästerna anlända och efter en lite trevande start så försvinner snart det goda köttet ner i gästernas magar. De ca 4kg kött försvinner på mindre än en timme och då skall man tänka på att det även fanns 4.5kg korv, coleslaw, bröd och sallad.
Det tråkiga var att jag som lagat köttet hela dagen knappt fick smaka på det, jag fick ca 2-3 matskedar kött.

Så ut och köp dig själv en stor bit fläskkaré eller picnicbog (smakar lika bra men är billigare), och bjud in vännerna på bbq. Tänk bara på att börja i god tid med förberedelserna och var snabb med att plocka till dig tillräckligt med kött själv innan du bjuder.

Rock on i grilldjungeln

Johan

Som jag sa innan, innan någon fick tagit en bild var nästan allt kött slut

Här är såserna, kansas style och den vuxna senapssåsen

Ett Hästjobb med fläsket men Hjort är hjort

Tjenixen.

Skulle igår ha lite vänner över på käk och samkväm och till detta behövdes ju kött. Min lokala gårdsbutik i kungsbacka heter tranhems gårdsbutik och ligger vid hemköp i kungsbacka, de har mycket gott kött och nu i jakttider en massa vilt. En bit fläskfilé sitter ju aldrig fel men all fläskfilé var slut så jag fick ta lite ytterfilé istället (fläskytterfilé är samma styckningsdetalj som kotlettkött, bara det att man skär bort benet så där fick jag lärt mig något nytt). Hjort hade jag inte ätit innan så en bit Dovhjortsfilé fick det bli, sen såg jag att dom hade hästkött, en stor bit röd fin hästfilé låg i disken och dessutom till ett väldigt "tillgängligt" pris så tjipp tjopp så hade jag köpt på mig en bit hästkött. Sen har man ju lite tankar om att äta häst, det är ju inte så att man föder upp hästar för att ätas, de är ju arbetsdjur och även i vissa fall, husdjur.

Väl hemma så fick jag söka lite på nätet efter vilken innertemperatur de olika kötten skulle ha, fläsk är ju inga konstigheter och när vi i sverige har bra fläskkött så kan man faktiskt gå ner lite i innertemperatur, man behöver inte steka skiten ur detta smarrens kött, jag plockade ur köttet ur grillen när det nått 70 grader och la det för att vila i en bit folie, tio minuter senare så hade innertemperaturen stigit ytterligare något och var nu helt perfekt. Jag använde mig av en rub jag hittat på nätet till fläskköttet. (recept kommer)

Dovhjorten skall plockas bort från grillen när det håller runt 65 grader. Hur skulle jag marinera/rubba hjortkött, jag ville ju inte använda mig av mina vanliga rubs eller marinader då jag var rädd för att marinaden/rubben skulle ta överhand över den vilda smaken så jag höftade ihop en ny marinad bestående av en del RödvinsVinäger, en halv del Soja och en fjärdedel honung, i denna marinaden låg köttet ca 2 timmar.

Hästköttet var så fint så jag nästan ville äta det rått, riktigt rött och fint. Det ser nästan ut som oxfilé fast mycket rödare. Jag slängde på lite av Santa Marias ÖrtRub. Denna filén grillade jag till innertemperaturen peakade 56 grader, även detta kött fick ligga i en folieinpackning för att vila lite. Allt kött mår bra av att få vila efter en hård vända i grillen.

(När jag rubbar in kött så använder jag mycket rub, när du tror att du har tagit tillräckligt så ta lite till, rubben blir till en fin skorpa som håller inne köttsafterna.)

Jag blandade grillkol och grillbricketter ifrån Granngården, total mängd ca en halv skorstenständare. Denna mängd kol och bricketter fick värmen i grillen att ligga på runt 170 grader. Jag gjorde en glödbädd för indirekt grillning, alltså att jag la all glöd på ena sidan av grillen för att direkt över grillen grilla upp lite yta på köttet och sen flytta över köttet till andra sidan där det inte finns någon glöd, en riktigt trevlig grillteknik.

Till köttet serverades sen en Rotfruktsgratäng bestående av, potatis, palsternacka, morot, shalottenlök och vitlöksklyftor. Frugan gjorde två fantastiska såser till detta, en varm och en kall. Den kalla var en rouille på kokt potatis, äggula, shalottenlök och vitlök, den varma var en sås på soltorkad tomat, vitlök, gul lök, svarta oliver, vitt vin och grädde. Det röda vinet som avnjöts var ett Sydafrikanst vin som heter Nederburg, riktigt gott till kött.
Här nedan ser du en bild på köttet precis innan servering.

Rock on i grilldjungeln, och kom ihåg det blir aldrig för kallt för att grilla!

Det röda köttet uppe till vänster är hästfilén,till höger om detta kött ligger fläskytterfilén. Dovhjorten är det kött som ligger i framkant

Vitlök & olivoljegrillad marulk

Detta receptet är ifrån Tovedals i Varberg.
Vi var ett gäng på 10 personer som hyrde in oss på restaurangen och brassade tre olika menyer.
Alla tre var baserade på samma råvaror. Till förrätten ingick det havskräftor, och till huvudrätten Marulk.
Mitt "lag" gjorde en förrätt "Havskräftskagen på smörstekt toast toppad med stenbitsrom."
Till huvudrätten lagade vi  "Vitlök och olivoljegrillad Marulk med en pernodsås och risotto"
Det hände saker hela tiden, så jag fick knappt med några bilder, men det kommer att funka kanon ändå.

Detta recept är till 4 personer.
Detta ingick i rätterna
som skapades under kvällen

Till Marulken....

Ca 1 kg Marulksfile'
Olivolja
Vitlök
Salt
Peppar

Till Risotton.....

2 dl Arborioris, rundkornigt ris för risotto.
1 färsk rödbeta
50 g pecorinost
25 g parmensanost
1 gullök
1 vitlöksklyfta
1 msk kyckling eller grönsaksfond
1 msk rödvinsvinäger
3 msk smör
2 msk olivolja
Salt
Vitpeppar
1 msk tryffelolja (inte nödvändig, men den ger risotton än djupare smak)

Till Vitvinssåsen.....

1 dl fiskbuljong
3 dl vatten
5 dl vispgrädde
2 dl vittvin
Torkad Timjan
Lagerblad
Pressad citron
3 msk pernod



Marulken.

Olivoljan, den rivna vitlöken och salt/peppar gick ner i en skål, marulken snyggades till (hör med fiskhandlaren om den är färdig för matlagning när den inköps) och blandas ihop med vitlöksoljan.
Detta kan med fördel göras några timmar innan det är dags för grillning.

Risotton.

Skala vitlöken, gullöken och den okokta rödbetan, hacka fint, eller kör lite snabbt i en mixer, i med den mixade röran i en varm kastrull och stek upp i smör och olivolja tills den mjuknat något. I med riset och fräs en liten stund till, rör om hela tiden. Häll i vinägern, fond och vattnet så riset täcks. Koka under omrörning och fyll på med vatten när vätskan har kokat bort, upprepa till riset och vätskan nästam kokat väck helt, denna processen tar ca en kvart. (Nu kan man ta av risotton från värmen, och göra klar den strax innan serveringen) Tillsätt osten och lite mer smör och rör om tills osten smällt och risotton tjocknat. Ta bort ifrån plattan, rör i tryffeloljan om du vill ha med den. Smaka av med salt och peppar.

Vitvinssåsen.

Lägg allt, utom spriten, i en kastrull och koka upp, låt småputtra i ca 20 minuter.
Gör en redning på Maizena och lite grädde (för dom som vill ha mindre kalorier funkar det med vatten också) rör ner den lite i taget till såsen är lagom tjock, smaka av. Sila skapelsen i en finmaskig sil och tillsätt pernoden, ställ åt sidan tills serveringen.

Nu är det bara grillningen av Marulken kvar.
Jag väljer att kolgrilla den, indirekt grillning är att föredra, och fort går det, max en minut per sida.
Jag bara "visar" file'n för själva glöden, sen flyttar jag den så långt bort ifrån glöden det gör.

Serveras med glädje och en dillkvist.



Dom tre förrätterna som
 tillverkades denna fantastiskt
trevliga kväll




Musiktipset....  Blandband med Jävlar Anamma


Att dricka till.... En kall, eller ett glas vin


Ett stort tack till kocken Mats som lotsade oss fram under kvällen!






onsdag 13 oktober 2010

Ingegerds Banankaka 2.0

Kall mjölk och nybakad mjuk banankaka


Minnet av lek och att man inte gjorde några pojksträck bara väller fram, och det där med att man, som storebror plågade sin lillasyster, är rent förtal. 
Jag tänkte dela med mig av mamma Ingegerds recept, naturligtvis uppdaterat till 2010.

Det som behövs är....             




I väntan på att vispas ihop
100 gr smör
1.5 dl socker
3 bananer
2.5 dl vetemjöl (special)
1.5 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
2 tsk vaniljsocker
Några msk grädde
2 ägg
1 valfri chokladkaka

Dra igång ugnen på 175 grader.
Lägg i äggen och sockret i en bunke, och vispa det luftigt.
Smält smöret, i med det i socker och äggmixen.
Dela bananerna och vispa ihop dom med smeten.
Nu är det bara i med resten ingredienserna, och vispa ihop allt till en slät gojja.
Hacka eller skär chokladen, naturligtvis fritt val av storlek.
Vänd ner chokladen, som det så fint heter.
Häll hela härligheten i en smörad och ströbröad kakform, jag gilla den varianten som gör ett hål i mitten på kakan. 
Grädda kakan i ca 45 minuter, kolla gärna av med något vasst.
Och som vanligt, låt luckan vara stängd så länge som möjligt, minst 35 minuter.
                                                                                                                                                                     
Efter 50 minuter, låt den svalna, och
häll upp ett kallt glas mjölk!







Musiktipset    Jakob Hellman - Och Stora Havet



söndag 10 oktober 2010

En vuxen senapsbaserad bbq sås

Tjenixen.

Samma sak med denna såsen, orginalreceptet har jag tagit ifrån www.amazingribs.com
Jag har ändrat på en del men i stort sett så är det orginal och kallas på amazingribs. Grownup mustard sauce.

Det är samma med denna såsen som med den ifrån Kansas, den passar bäst till fläskkött men prova och se, du kanske kan hitta mer användningsområden för den.

Ingredienser:

  • 3msk rapsolja
  • 1 gul lök
  • 4st röda chillifrukter, jag köpte min färsk i butik
  • 2st vitlöksklyftor
  • 1tsk svartpeppar
  • 2tsk hot chilli flakes (santa marias)
  • 1tsk timjan
  • 1tsk rosmarin
  • 1dl dijonsenap efter egen smak
  • saften ifrån 2st citroner
  • 1/4dl äppelcidervinäger
  • 1dl brunt socker (dark brown muscovado sugar)
  • 2tsk tomatpure
  • 1tsk senapspulver
  • 2tsk worchestersås
  • 1tsk kycklingbuljong
Vill du ha den starkare så ta tre eller fyra tsk med chilliflakes, vill du ha den mildare så ta bara 1tsk.

Värm upp oljan i stekpannan och lägg i den finhackade löken och chillifrukten, stek tills löken blir genomskinlig. Lägg i vitlöken och stek ca en minut till.

Släng i de torra ingredienserna förutom sockret och rör runt detta i ca 3minuter, oljan gör att smakerna kommer fram som dom skall.
Lägg i resten av ingredienserna och rör ganska rejält de första minuterna så sockret inte bränner fast. Låt sedan såsen stå och småputtra i en kvart. Smaka av och njut.

Senapsbaserad sås hade jag aldrig smakat förrän jag var i florida och fick det till lite goda revben men jäklar va gott det var.

Du behöver inte följa receptet slaviskt, man tar o ger lite som man vill, prova dig fram till vad du gillar.
Detta är en sås jag kommer att göra igen och igen och igen för den jag gjorde blev löjligt god.

Kansas Style BBQ sauce

Min första riktiga bbq sås som är en killer till allt fläskkött, gjord idag och smakar hur bra som helst, klart bättre än någon sås jag köpt.
Grundeceptet har jag tagit ifrån amazingribs.com och ändrat i det att allt som fanns i orginalreceptet inte gick att få tag på här hemma.

Här kommer ingredienserna:
  • 2msk chillipulver (ta en förhållandevis svag sort)
  • 1tsk mald svartpeppar (jag tog den grovmalda)
  • 1tsk salt
  • 0.5dl Johnnys sötstarka senap
  • 2.5 dl ketchup (Heinz)
  • 0.5dl äppelcidervinäger
  • 1/3dl worchestersås
  • 1/4dl färskpressad citron ca 2citroner
  • 1/4dl god bbqsås du har hemma
  • 1/4d brunt socker (dark brown muscovado sugar ifrån dan sukker)
  • 1/4dl honung 
  • 1dl rårörsocker
  • 1tsk het sås (mitt val: Blairs Original Deathsauce)
  • 4msk rapsolja
  • 1st gul lök (normalstor) finhackad
  • 4st vitlöksklyftor (finhackade eller pressade)
Då var det dags att börja röra ihop grejorna. Börja med att mixa ihop chillipulvret svartpepparn och saltet i en liten skål. Ställ åt sidan.
Ta fram en stor skål och blanda ketchupen senapen äppelcidervinägern worchestersåsen citronsaften din bbqsås socker honung och till sist den heta såsen, har du en louisiana sås så funkar den bra. Rör runt tills det känns blandat, du behöver inte mixa dig gul o blå. Ställ undan denna skålen med.

Nu har du ju hackat din lök och plockat fram vitlöken.
Starta upp stekpannan och ha den ganska varm men inte dårvarm. I med oljan och värm upp denna, kasta i löken och stek så den blir sådär genomskinlig, tar runt 5 minuter. Nu är det dags för vitlöken att åka i, stek alltihop någon minut innan du slänger i kryddmixen. Stek detta i ett par minuter på ganska låg värme, oljan gör att smakerna kommer fram mycket bättre.
kryddor lök och olja, visst ser det smaskens ut ;)
Nu är det dags att slänga i resten. Låt alltsammans småputtra runt 15 minuter, kör du det utan lock så tjockar det till sig lite vilket kan vara gott. Gör en avsmakning och krydda mer om du känner så, ta lite i taget för helt plötsligt har man kryddat sönder såsen.

Nu är såsen färdig, använd den på direkten eller låt den med fördel stå till dagen efter då den bara blir bättre. Häll upp såsen i en ren o fin burk eller vad du nu väljer att ha den i, den bör stå sig i en två månader.

fredag 8 oktober 2010

Noras snöbollar

Fredagens mys denna vecka är Noras populära snöbollar. Dessa godingar gör på samma sätt som chokladbollar fast det finns ingen choklad i dom.

Här kommer receptet:

150 gr mjukt smör
1 1/2 dl socker
5 dl havregryn
1 msk vaniljsocker
1 msk apelsinjuice, gärna färsk pressad

(är man allergisk kan man utesluta apelsinjuicen, de blir goda ändå)

Blanda alla ingredienserna till en härlig, kletig smet.

När smeten fått rätt konsistens rullar man fina bollar som sedan ska rullas i kokosflingor.

Låt vila en stund i kylen och sedan njuuut....

Surdeg

Min surdeg startade jag i juli 2010, jag sökte helt enkelt på nätet, och hittade ett recept som inte var för avancerat. Jag följde anvisningarna precis, här kommer dom. När jag friskar surdegen använder jag enbart vetemjöl special.
Vill du göra en vetesurdeg byter du ut rågmjölet mot vetemjöl. Du kan behöva öka mängden vetemjöl. Det viktiga är att konstistensen blir rätt.
Det du behöver är......

Behandla surdegen med kärlek, den kan du
använda både till bullar och bröd, dela med
 dig av, göra många vänner glada, både
till kalas och till vardags. 



Steg 1
1 st äpple100 g 
35 gradigt vatten 
200 g rågmjöl


Steg 2
200 g vatten
200 g rågmjöl

Gör så här

1. Dag 1-3, steg 1
Råriv ett äpple och blanda det med 100 gram 35 gradigt vatten och 200 gram rågmjöl.
2. Häll blandningen i en glasburk med lock.
3. Ställ burken med locket lite på glänt vid en varm plats till exempel ovanför kylen.
4. Låt burken stå i 3 dagar. Skaka den morgon och kväll.
5. Dag 4, steg 2
Friska degen genom att fylla på med lika delar vatten och mjöl.
6. Rör om och låt stå ytterligare en eller några dagar.
7. Dag 5 eller senare
Nu har du en färdig surdeg som ska förvaras i kylskåp tills det är dags att baka med den.
8. Dagen innan baket ska degen friskas genom att tillsätta lika delar vatten och mjöl.

Mitt första test med detta recept gick bra, värre blev det med ett annat recept jag hittade på nätet, det lukta inte så oerhört nice efter ett par dagar. Skulle det skita sig, testa igen




//Jörgen

torsdag 7 oktober 2010

knubbiga surdegslimpor fast med wikings knorr

Även jag har varit igång och bakat idag, jag bakade mycket för ett par år sedan men av olika anledningar så har jag inte bakat på länge. Men idag, då hände det! :)

Detta var förutom att detta är ett surdegsbröd mitt absoluta favoritbröd när jag bakade, löjligt gott, gärna med lite cheddar på.

Eftersom jag som sagt inte bakat på ett tag och eftersom jag glömt av alla de recept jag bakade på förr så tog jag en lite enklare väg än Jörgen. Jag snodde ett grundrecept ifrån mjölpåsen (knubbiga surdegslimpor).

Då börjar vi med ingredienserna.

  • 11dl ljummet vatten (37grader står det på paketet) jag använde en termometer men det funkar lika bra med ett väljusterat finger. (det står 13dl på paketet men jag sparar två dl till äpple jalapeñosmeten)
  • 1.5dl surdeg ( kolla receptet nedanför, det verkar finnas hur många recept som helst på hur man gör surdegen)
  • 25g smör, rumsvarmt
  • 25g jäst
  • 1.5msk salt
  • 1msk sirap
  • 700g (ca 1.3L) kungsörnens Grova rågmjöl (ta ett rågmjöl helt enkelt)
  • 1.1kg vetemjöl special (ca 2l)
  • ett stort äpple, gärna sött och gott
  • 3msk jalapeño (jag gillar Santa Marias)
Jag började med att skala äpplet och skära det i småbitar för att sen tjonga ner i en mixer. Ta den utsökta jalapeñon och låt den följa efter äpplet, mixa det slätt och tillsätt 2dl vatten. Låt det stå kvar i mixern eller för all del häll upp det i en liten bunke.
Häll vattnet i en degbunke, ta en stoooor, jag hade en för liten bunke och tack vare detta så har jag en t-shirt som är totalt nermjölad, alltså en stoor bunke.
Blanda ner vattnet och mjölet och jalapeñoäpplevätskan och rör ihop alltsammans. Spara lite mjöl till utbakningen.
Jobba lite med degen så den känns smidig (vad är smidig deg?) Jag höll på ett par minuter tills den kändes som att den satt ihop och det inte fanns något torrt mjöl kvar

Låt degen jäsa i bunken med en kökshanduk över i ca 1 timme innan du häller ut degen på det väl inmjölade bakbordet. Nu är det bara att sätta igång och börja knåda degen, jag fick tillsätta en hel del mjöl för att få degen torrisch då jag hade varit lite snål i det första läget, jag gillar inte när degen fastnar i bordet.

Skär degen i fyra bitar och lägg alla fyra bitar i en väl insmord långpanna. Det gjorde inte jag, jag tog två stycken plåtar med smörpapper på och la två bitar på vardera plåt. Låt degen jäsa igen, denna gång runt 40 minuter.
Dra igång din ugn eller elda igång din ugn om du nu har en sådan, ugnen skall hålla 200 grader.

Eftersom jag hade lagt degen på två plåtar så fick ena batchen stå och jäsa medans den första plåten var inne i ugnen.
Brödet skall vara inne i runt 45 minuter, du ser på brödet när det börjar bli färdigt, tro mig du ser när det är färdigt och du kommer absolut att se när det är jättefärdigt, ta ut brödet och lägg det på ett galler och lägg sedan en kökshanduk över.

Nu stoppade jag in andra laddningen som hade legat och jäst 40 +45 minuter, dessa bröd var betydligt större.





bröden till höger är de som jäst extra länge

När kvällen kom så fick jag äntligen ta mig ett smakprov och jäklar i helsike vad goda de blev, man känner att det finns jalapeño i men bröden är inte starka/heta bara smakrika.

Och japps jag kommer att baka igen, skall bara köpa mig en större degbunke innan.

Rock on i Degträsket
Johan

Grekiskt lantbröd på surdeg






Att baka ett surdegsbröd, låter mer avancerat än vad det är. Som vanligt gäller det att ha fräscha råvaror, en köksmaskin, och tid......
Man får räkna med minst 4 timmar, från början till macka.

Belöningen är inte dålig, kall mjölk, nybakat bröd, smör!








Till brödet behövs.....



30 gram jäst
8 dl ljummet vatten
2.5 msk salt
6 dl surdeg av vete
2 msk ljus sirap
20 dl vetemjöl special


Jag gjorde på så här...

* Smula jästen i en bunke och lös upp med vattnet.
* I med saltet, surdegen och sirapen.
* Nu är det dax att börja hälla i vetemjölet, häll i lite i taget, knåda degen på medelhastighet i maskin
i ca 15 minuter tills den blir mjuk och elastisk.
* Jäs degen under bakduk till dubbel storlek, det tar ca 2 timmar. Min degbunke klarar inte av jäsningen, det pöser över, så jag häller över den i en större bunke med en gång.
* Knåda degen och baka ut den till två bröd, lägg dom på en plåt med bakplåtspapper, strö över lite mjöl och låt dom jäsa ytterligare 1.5 timme, till dubbel storlek.
* Efter en timme, sätt igång ugnen på 250 grader
* Snitta bröden med det vassaste du har, och in med bröden i ugnen, släng in 1 dl vatten på ugnsbotten (brödet får en fin skorpa) Sänk värmen till 220 grader, 40 - 50 minuter är en bra tid i ugnen. Brödet ska få en ordentlig färg.

                             Nu är det bara att skära upp, på med smör, NJUT



Musiktipset till baket blir....    Kent - En Plats I Solen

En balja med kaffe passar utmärkt till baket.

onsdag 6 oktober 2010

Lemonad

Tänk en varm sommardag, törsten är total! Man tänker bara på något kallt att dricka.
Kall, hemmagjord lemonad, med massor med is.
Man triggar både egot och redighetskontot till max, och så är det så enkelt.


 Det som behövs till denna görgoa lemonaden är......

 2 st citroner
 1 kg strösocker
 1 påse citronsyra
 1 liter vatten
 En kastrull
 En större bunke




Börja med att tvätta citronerna mycket noga, dom ska INTE skalas.
Dela dom i klyftor och skär dom i små bitar.
I med citronbitarna i den större bunken, på med citronsyran.
Ös över allt socker, rör om.
Låt mixen vila 10 minuter.
Koka vattnet i kastrullen.
Häll det kokande vattnet över citronmixen.
Rör om till sockret har löst upp sig.
På med ett lock eller liknande, låt stå i rumstemperatur i ett dygn.
Sila lemonaden genom en silduk eller ett durkslag och en superren kökshandduk.
Häll över citronlemonaden i rena flaskor.
Blanda ut lemonaden med vatten efter smak.






Ett tips som man inte skojjar bort är att köra lite vatten i
SodaStreamern och i med lemonad, då har du ett hemmagjort glas Fanta citron.


Musiktips till detta friska recept - Blandband med
Broder Daniel.                                                                                            

Att dricka till..     Det är bara att vänta ett dygn, sen har du en kanonlemonad att svalka strupen med.

måndag 4 oktober 2010

Hamburgertallrik

En del av den svenska husmanskosten är definitivt pannbiffen, även kallad hamburgare.
I denna version har jag slagit på stort och bakat brödet själv.

Till detta recept använde jag.....


                                  
                                  
 Till brödet

50 g färsk jäst
50 g smör
5 dl mölk
2 tsk socker
1 tsk salt
12 - 13 dl vetemjöl special


                                                                                                                              

Smula ner jästen i degbunken.
Smält smöret och häll över mjölken, värm till fingervärme.
Lös upp jästen i ca 1/3 del av degvätskan, när jästen löst upp sig, häll på resten av vätskan.
I med sockret, saltet och så mycket av mjölet att degen blir smidig och släpper lätt ifrån bunken.
Strö över lite mjöl, och låt jäsa, under bakduk till dubbel storlek, det tar ca 30 - 40 minuter.
Nu ska det bakas på riktigt, häll över degen på mjölat bakbord och knåda in resten av mjölet, jag brukar få använda lite extra mjöl.
Rulla ut hela degen till en korv, dela den sedan med det vassaste du har i lådan, det bör bli 16 bitar.
Rulla varje bit till en boll och tryck ut den till en tekaka på ca 8 cm i diameter.
Varje bröd läggs med kärlek på en plåt med bakplåtspapper, dags igen för jäsning, även denna gång under bakduk, 30 minuter är en lagom tid.
På med ugnen, ca 225 grader funkar kanon.
När jäsningen är klar, pensla bröden med mjölk, och på med sesamfrön, in i ugnen i 10-12 minuter.
Låt dom kallna under bakduk, och på galler.

Till Pommes behövs....

1.5 bakpotatis / pers
Mat/raps olja
En långpanna

Skölj potatisen noga.
Dela dom i önskad storlek.
Olja efter tycke och smak.
In i ugnen på ca 220 grader, tills dom fått rätt färg.

Till själva burgarna använde jag...

Nötfärs
1 ägg
Ströbröd
Grillkrydda (en klick senap kan funka också)

Nu är det hög tid att kolgrilla våra burgare.
Jag gillar när dom är lite ljusrosa i mitten.

Till serveringen...

Coleslaw passar kanon till hamburgertallriken, se receptet till höger.
Saltgurka
Rå lök
Tomat
Någon dressing








Musiktipset till Hamburgertallriken.......                              Therion - Sitra Ahra

                                                               

Att dricka till baket, en kall Guinnes
Till grillningen, Mackmyra Whiskey

söndag 3 oktober 2010

Ann-sofies Tacogratäng

Det blir inte bara grillat och bbq här. Idag tänkte jag bjuda på en gammal klassisk TacoGratäng så häng med.

Ingredienser till 4-5 portioner.
  • pajdeg jag kör en mix ifrån Maizena
  • 500gram köttfärs
  • 3st färska och rödsmaskens tomater
  • 1-2 röda paprikor
  • 3dl creme fraiche
  • 4msk majonäs
  • 2dl riven ost
  • 1 gul lök
  • en halv burk majs, en liten burk nu alltså ingen stor, ok gillar du majs så funkar väl det men jag kör med en liten burk majs
Stek köttfärsen och blanda i kryddorna, jag skippar den färdiga tacomixen för jag tycker den smakar parfym.
Här är min blandning istället.
paprika. spiskummin. cayenpeppar. chiliflakes. vitpeppar. svartpeppar. saltflingor och Blairs Jalapeno Death Sauce




Blairs starka och dårsmakens såser köper jag ifrån extremefood

Blanda creme fraiche ost och majonäsen till en god kräm.

Ta fram en ungsform och smek i pajdegen (som du redan har gjort i ordning).

Fyll på med köttfärs paprikan och majsen. Häll i ostkrämen och lägg på ett par skivade tomater och skivad lök på toppen.

Dunka in skönheten i ugnen som du redan har värmt upp till 225 grader och låt formen stå inne och gotta sig i värmen runt 30-35 minuter eller tills den ser riktigt färdig ut.





Eftersom jag är en Sucker för Santa Marias cheddarchips så brukar jag ta en näve chips och krossa över tallriken med mat

Sådär ja då var maten färdig att inmundigas. En dryck som passar bra till detta är alltid Primator ifrån tjeckien.
Jag lyssnade bla på Silverbullit, Electric Six och Billy Idol när jag lagade och åt maten så gör det du med.

Tackar och på återseende

90-tals pastagryta

Om flygande Jakob är 80-talets maträtt, så måste pastagrytan vara 90-talets maträtt.
Här kommer min version av 90-talets gryta.
Receptet räcker till 4-6 personer.



Till grytan använde jag......

1 paket Bacon (hoppa gärna om du inte gillar kött)
Champinjoner
Körsbärstomater
Purjolök
Vitlök
1 gul lök (saknas på bilden)
Cremefraiche
Citron (saknas på bilden)









Börja med att hacka champinjonerna och baconet i den storleken du gillar.
Hacka purjolöken i småbitar.
Stek baconen hårt i en tjockbottnad stekpanna.
Över med baconbitarna i en traktörpanna eller likande.
Häll av baconfettet, och i med en klick smör i stekpannan.
Smörstek champinjonerna, inte för mycket på en gång, i med dom i traktören.
En klick smör till, och fräs till purjon, även den ska till traktören.
Nu har stekpannan gjort sitt.




Skär körsbärstomaterna i 4 delar.
Öppna Cremefraichen.
Finhacka vitlöken.
Finhacka gul löken.
I med rubbet i traktörgrytan.
Pressa i en halv citron.
Salta och peppra med det du gillar.
Smaka av, utan bacon får det saltas lite extra.
Låt puttra på svag värme i ca 30 minuter





En klar 90-tals gryta. Funkar klockrent med bandspagetti.

















Musiktips
Depeche Mode - Violater eller Songs Of Faith And Devotion
Eller varför inte lite Eurotecno, eller vid närmare eftertanke, varför?



Vi har fått in ett vintips till grytan, tyvärr har jag inte hunnit testa vinet, samt att jag inte är någon expert på det området heller, men det är helt klart värt att testa.

Såhär skriver Thomas om sitt vintips.....

Pasta får mig naturligtvis att tänka på Italienska viner. Till denna klassiska pastagryta vill jag rekommendera A Mano (Systembolaget nr 2308, 79 kr) från Apulien i södra Italien. Vinet är gjort på Primitivo-druvan (som heter Zinfandel på andra sidan Atlanten) och är ett lättdrucket, lite fruktigt och kryddigt vin till denna rätt. Läs mer om vinet påhttp://www.vingruppen.se/VinUnic/Producenter/Producent/Produkt/?Product=3428. Vill man gå upp några tior kan man prova storebror Prima Mano (Beställningssortimentet nr 72532, 99 kr). Druvorna till detta vin kommer från speciella vingårdar med röd sandjord nära kusten som ger en något mer intensiv ton jämfört med lillebror.


Tack Thomas för tipset