söndag 25 september 2011

Kolgrillad Rostbiff

Rostbiff är mer än ett påläggskött, men en macka bakad på surdeg och ett rejält lager smör och en skiva rostbiff med grillkrydda är inte helt fel.
Till detta recept som går lite i LCHF tecknet skar jag rostbiffen i tjockare skivor och toppade med en rejäl klick kryddsmör som fick smälta någon minut innan servering.
Är man inte en LCHF så går det utmärkt att göra en gratäng eller rosta lite rotfrukter till, som vanligt när man skapar så finns det inga fel, bara det blir gott.

Till detta recept använde jag.....
  • En bit rostbiff, kolla med köttmästaren hur mycket som går men ca 200 g / pers är lagom.
  • En rejäl näve champinjoner.
  • Smör.
  • Persilja.
  • Vitlök.
  • Salt och peppar.
  • En burk beanäs.
På med grillen, nu börjar vi skapa.
Vill man kan man servera med en grattäng eller bakad potatis.
  1. Rubba rostbiffen med salt.
  2. Krydda den med dina favvokryddor, i detta faller använde jag inga färska kryddor, utan gjorde en med paprika, svart och vitpeppar, mer salt, cayenne och lite lökpulver, jag tog det jag hade helt enkelt.
  3. Vila köttet på köksbordet någon timme innan det är dax för grillen.
  4. Rör ihop kryddsmöret (persilja)
  5. Tvätta champinjonerna noga, köp dom i så lika storlekar som möjligt.
  6. Lägg dom i folie, klicka i en go klick kryddsmör och på med paketet på grillen, så långt ifrån glöden som möjligt, dom kan ligga på minst 30 minuter.
  7. Grilla köttet på låg värme till innertemperaturen är 64 grader.
  8. Skär upp och designa tallriken.
Som vanligt, lycka till i skapandet.


Kryddsmör med persilja.

Ett enkelt och snabbt kryddsmör.

Tillverkningstid 9 minuter.

Det man behöver är.......

  • 250 g rumstempurerat smör.
  • Finhackad bladpersilja, gärna färsk.
  • Riven vitlök efter smak.
  • 5 msk matolja.
  • Salt och peppar.
  • En elvisp.
Nu är det bara till att blanda ihop allt i en bunke, kör det hårt med elvispen.
Servera i en snygg skål.

Värre än så behöver det inte vara.



torsdag 8 september 2011

Kött och vad man lägger i det

Köttbullar och hamburgare är ju smaskens. Har haft problem med att de bara faller sönder i stekpannan när man skall steka dom. Råd jag hittat på internet och böcker är att ha i ströbröd och eller ägg och mjöl. När jag har försökt med detta så har det bara blivit sju resor värre. Jag glömde allt detta någon gång när jag skulle göra egna hamburgare, helt plötsligt så höll de ihop, utan något inblandat.

Jag har gjort mycket hamburgare i sommar, köttbullar med för all del men mestadels hamburgare och jag kör numera bara med rent kött. Rent kött med så hög fetthalt som möjligt och kryddor, det är modellen, skippa allt som har med ägg mjöl och ströbröd att göra om du vill lyckas bra med dina hamburgare och köttbullar. Detta funkar för mig iallafall.

Skall du grilla hemgjorda hamburgare så pensla dem med lite rapsolja innan du lägger dem på grillgallret, dels så fastnar de inte och sen får du finare stekyta.

tisdag 6 september 2011

Kycklinggryta LCHF

Detta är en lättlagad och fantastisk go LCHF rätt. Vill man är det naturligtvis helt ok att koka lite ris och så har man en magisk go gryta att bjuda sina nära och kära på.
Man kan byta ut kycklingen mot lax om man vill det.

Räkna med ca 40 minuters förberedelsetid

Det som behövs införskaffas till fyra portioner är.....
Gott!

  • En gäng champinjoner (minst 8 st)
  • 1 paket bacon.
  • 5 dl vispgrädde.
  • 2 msk hackad färsk timjan.
  • 1 tsk färsk persilja.
  • 1 tsk salt.
  • 2 krm svartpeppar.
  • 4 kyckling / lax fileer.
  • 1 dl jordnötter.
Vill man ha lite TBH kan man ju rosta lite grönsaker.


  1. Sätt igång ugnen, ca 226 grader blir kanon.
  2. Skiva champinjonerna.
  3. Stek baconen knaprigt och i med champinjonerna till dom har fått en fin färg, sådär 5 minuter blir gött.
  4. Häll över vispgrädden och låt det puttra en stund. 
  5. Krydda med timjan, salt och peppar.
  6. Lägg kycklingen / laxen i en smord ugnsform.
  7. Häll över den magiskt goda såsen.
  8. In med formen i ugnen, 20 - 25 minuter är lagom.
  9. Lax versionen
  10. Toppa sedan hela härligheten med jordnötter och persiljan.


Tro det eller ej, så funkar det bäst med kallt vatten till denna rätt.

Kolgrillad Pizza på surdegsbotten

Det här med att göra egen pizza botten har länge vart ett mysterium för mig.Hur gör man den så tunn som pizzoriorna lyckas med?
När Leila Lindholm bakade pizza på tv, så fick hon den sådär tunn och krispig, så det va bara att härma.

Förberedelsetiden med jäsning och gräddning får man räkna med minst 2 timmar och 15 minuter.

Till fem pizzor i bra format behöver man....
Kanske inte den bästa bilden, men kanske
en av dom goaste pizzorna!
  • 12 gram färsk jäst.
  • 3 dl vetemjöl special.
  • 3 dl kallt vatten.
  • 2 msk olivolja.
  • 1 dl surdeg av vete.
  • 1 msk salt.
  • 1 tsk socker.
  • 3 dl durumvete.
  • 1 st gräddost.
  • 2 påsar riven mozzarella.
  • Det man gillar att ha på sin pizza (Champinjoner, skinka, ananas)
Fram med bakmaskinen, nu ska här blandas.
  1. Smula jästen fint.
  2. Häll över det kalla vattnet.
  3. Rör ner surdegen, sockret, olivoljan och saltet.
  4. I med durumvetet och vetemjölet lite i taget (jag har inte brytt mig om durumvetet, utan kört med ensbart vetemjöl special) kör maskinen i ca 10 minuter till degen har blivit elastisk.
  5. Strö över vetemjöl och låt jäsa under bakduk i ca 2 timmar till dubbel storlek.
  6. Riv gräddosten och blanda den med mozzarellan.
  7. När degen jäst klart, dela degen i 5 bullar, knåda inte, då får man inga luftbubblor i degkanten.
  8. Lägg bullarna på en bricka, på med gladpack och in i kylen en stund (det går fint att förbereda dagen innan och låta plåten ligga i kylen över natten)
  9. På med ugnen på ca 250 grader, eller starta grillen.
  10. Nu är det bara att kavla ut bullarna till lövtunna pizzabottnar.
  11. På med LITE tomatsås och ös på med ost, champinjoner eller vad man gillar.
  12. Har man en pizzasten, går det fint att grilla pizzan, det tar 12-14 minuter tills den är klar.
Naturligtvis så dricker man ju vatten eller öl när man gör pizza.

Lycka till med detta recept på svensk husmanskost.